Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki drobiowo-soczewicowe z oliwkami, marchewką i serem żółtym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka ugotowany w rosole 500 g
soczewica zielona 60 g
marchewka ugotowana 1 w rosole
oliwki czarne 6
ser żółty 30 g
cebula duża
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki drobiowo-soczewicowe z oliwkami, marchewką i serem żółtym

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Soczewicę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, osączamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Filet z kurczaka i ugotowaną soczewicę rozdrabniamy w blenderze, przekładamy do miski. Marchewkę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki i razem z cebulką i serem żółtym dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, dodajemy 4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak