Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koszyczki z nadzieniem mięsnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 20 dag
masło 12 dag
smalec 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
jajko 1 szt/ do smarowania

Składniki na nadzienie

mięso 30 dag/pieczone
bułka czerstwa 1/2 szt.
cebula biała 1 szt
masło 2 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczki z nadzieniem mięsnym

Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku. Następnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Mięso do nadzienia zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką. Połączyć z posiekaną i usmażoną na maśle cebulą, przyprawami do smaku i całość dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i wcisnąć do nasmarowanej tłuszczem foremki. Z resztek ciasta uformować uchwyty do koszyczków. Koszyczki i uchwyty podpiec w piekarniku na złoto. Następnie nadziewać mięsnym farszem, posmarować rozmąconym jajkiem, wpiąć uchwyty i zapiec w temperaturze 190 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 31.12.2015 10:06
świetne koszyczki
RenataZ-et 25.10.2015 20:49
ciekawie podane :)
Janina 25.10.2015 20:43
Fajny pomysł;)
Pani Domu 25.10.2015 17:04
ciekawy pomysł
mileneczka5 25.10.2015 16:08
fajne i smakowite te koszyczki:)
2milutka 25.10.2015 15:35
fajnie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak