Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka z kaszy krakowskiej

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 4 szklanki
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
koperek 1 pęczek
kasza krakowska (gryczana) 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka z kaszy krakowskiej

Odmierzyć wodę, zagotować z dodatkiem soli i masła. Wsypywać kaszę mieszając. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając do całkowitego rozklejenia kaszy. Do ugotowanej kaszy dodać opłukany, otrząśnięty z wody i drobno pokrojony koperek. Wymieszać i doprawić do smaku.

Płaski półmisek zwilżyć wodą i wyłożyć kaszę, rozsmarować zwilżonym nożem, nadając kaszy kształt prostokąta o grubości 1 cm. Pozostawić do ostudzenia. Zimną kaszę pokrajać w kostkę o boku 1 cm. Podawać do rosołu, czy zupy ogórkowej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak