Kostka z kaszy krakowskiej

Kostka z kaszy krakowskiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • koperek

    1 pęczek
  • kasza krakowska (gryczana)

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odmierzyć wodę, zagotować z dodatkiem soli i masła. Wsypywać kaszę mieszając. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając do całkowitego rozklejenia kaszy. Do ugotowanej kaszy dodać opłukany, otrząśnięty z wody i drobno pokrojony koperek. Wymieszać i doprawić do smaku.

Płaski półmisek zwilżyć wodą i wyłożyć kaszę, rozsmarować zwilżonym nożem, nadając kaszy kształt prostokąta o grubości 1 cm. Pozostawić do ostudzenia. Zimną kaszę pokrajać w kostkę o boku 1 cm. Podawać do rosołu, czy zupy ogórkowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat