Przepis i sposób przygotowania na: Kostka orzechowo-kokosowa na waflu
Blaty orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę, bułkę tartą i proszek. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy przelewamy do formy wyłożonej 1 waflem. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Tak samo pieczemy drugi blat z drugiego wafla i pozostałej części masy.
Krem: Bułkę kajzerkę (może być czerstwa) moczymy w połowie mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy kilka minut. Do mleka z wiórkami dodajemy bułkę. Całość gotujemy chwilę, a następnie całość miksujemy blenderem. Masę studzimy. Ostudzoną masę łączymy z masłem w temperaturze pokojowej. Dzielimy ją na dwie części.
Wierzch: Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie
Złożenie: Blat z wafla i orzechów smarujemy połową masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy pozostałą część masy kokosowej. Przykrywamy waflem, który polewamy polewą z białej czekolady.