Kostka orzechowo-kokosowa na waflu

Kostka orzechowo-kokosowa na waflu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kostka orzechowo-kokosowa na waflu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Blaty orzechowe:

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    150 gramów
  • mąka

    1 łyżka
  • tarta bułka

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie siekane

    150 gramów
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • wafle tortowe

    2 sztuki

Krem:

  • mleko

    0.5 litr
  • cukier

    0.5 szklanki
  • kajzerka

    1 sztuka
  • wiórki kokosowe

    100 gramów
  • masło

    200 gramów

Wierzch:

  • wafel tortowy

    1 sztuka
  • czekolada biała

    100 gramów
  • śmietanka

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blaty orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę, bułkę tartą i proszek. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy przelewamy do formy wyłożonej 1 waflem. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Tak samo pieczemy drugi blat z drugiego wafla i pozostałej części masy.
Krem: Bułkę kajzerkę (może być czerstwa) moczymy w połowie mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy kilka minut. Do mleka z wiórkami dodajemy bułkę. Całość gotujemy chwilę, a następnie całość miksujemy blenderem. Masę studzimy. Ostudzoną masę łączymy z masłem w temperaturze pokojowej. Dzielimy ją na dwie części.
Wierzch: Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie

Złożenie: Blat z wafla i orzechów smarujemy połową masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy pozostałą część masy kokosowej. Przykrywamy waflem, który polewamy polewą z białej czekolady.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat