Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Blaty orzechowe:
-
jajko
5 sztuk -
cukier
150 gramów -
mąka
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżeczka -
orzechy włoskie siekane
150 gramów -
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki -
wafle tortowe
2 sztuki
Krem:
-
mleko
0.5 litr -
cukier
0.5 szklanki -
kajzerka
1 sztuka -
wiórki kokosowe
100 gramów -
masło
200 gramów
Wierzch:
-
wafel tortowy
1 sztuka -
czekolada biała
100 gramów -
śmietanka
100 gramów
Przepis i sposób przygotowania Kostka orzechowo-kokosowa na waflu
Blaty orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę, bułkę tartą i proszek. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy przelewamy do formy wyłożonej 1 waflem. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Tak samo pieczemy drugi blat z drugiego wafla i pozostałej części masy.
Krem: Bułkę kajzerkę (może być czerstwa) moczymy w połowie mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy kilka minut. Do mleka z wiórkami dodajemy bułkę. Całość gotujemy chwilę, a następnie całość miksujemy blenderem. Masę studzimy. Ostudzoną masę łączymy z masłem w temperaturze pokojowej. Dzielimy ją na dwie części.
Wierzch: Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie
Złożenie: Blat z wafla i orzechów smarujemy połową masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy pozostałą część masy kokosowej. Przykrywamy waflem, który polewamy polewą z białej czekolady.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się