Kostka Królowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżka czubata
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki czubate
  • cukier

    150 g
  • cukier waniliowy

    torebka
  • masło

    200 g
  • mleko

    400 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • czekolada gorzka

    50 g
  • śmietana 30%

    200 ml
  • herbatniki

    300 g
  • nutella

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do połowy mleka dodać przesiane przez sito mąki, dodać żółtka i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Pozostałe 200ml mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Do wrzącego mleka dodać żółtka z mąkami i wszystko energicznie mieszać do powstania aksamitnego budyniu. Budyń odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować na puch,następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce budyniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Na dnie blaszki 20x35 cm ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu, następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Na krem wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą i posmarować wierzch ciasta.Ciasto posypać gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 24.09.2017 16:43
Pięknie wygląda. Rzeczywiście królewska! ;)
Bożena Matuszczyk 23.09.2017 14:03
Smakowita ta kostka królowej.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat