Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka Królowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt
mąka pszenna 1 łyżka czubata
mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate
cukier 150 g
cukier waniliowy torebka
masło 200 g
mleko 400 ml
serek mascarpone 250 g
czekolada gorzka 50 g
śmietana 30% 200 ml
herbatniki 300 g
nutella 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka Królowej

Do połowy mleka dodać przesiane przez sito mąki, dodać żółtka i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Pozostałe 200ml mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Do wrzącego mleka dodać żółtka z mąkami i wszystko energicznie mieszać do powstania aksamitnego budyniu. Budyń odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować na puch,następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce budyniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Na dnie blaszki 20x35 cm ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu, następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Na krem wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą i posmarować wierzch ciasta.Ciasto posypać gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 24.09.2017 16:43
Pięknie wygląda. Rzeczywiście królewska! ;)
Bożena Matuszczyk 23.09.2017 14:03
Smakowita ta kostka królowej.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak