Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka kokosowa Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki typ 500
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szk

masa

mleko 3,2% 500 ml
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 200 g
wiórki kokosowe 1 szk

polewa

masło 1/3 kostki
mleko 3,2% 4 łyżki
kakao 2 łyżki czubate
cukier 1/2 szk
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 listki
wiórki kokosowe 1/2 szk

dodatkowo

dżem 500 ml czereśniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka kokosowa Zewy


BISZKOPT :
Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce przesianych mąk razem z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie rózgą lub łyżką.
Gotowe ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA :
Połowę mleka wlać do przelanego zimną wodą garnka, wsypać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać mąki z żółtkami a gdy mleko w garnku się zagotuje wlać mieszankę do niego i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Powstały budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i na koniec wsypać wiórki, wymieszać.

POLEWA :
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
W rondelku umieścić mleko, masło, cukier i kakao i podgrzewając składniki na maleńkim ogniu mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.
Rondelek zdjąć z ognia, dodać odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie wymieszać.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek ułożyć w blaszce ( papier też niech zostanie, pomoże to w wyjęciu ciasta z blaszki ).
Nasączyć go dowolnym płynem ( u mnie woda z sokiem z cytryny ), na biszkopt rozłożyć dżem czereśniowy.
Na dżem wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć i po chwili polać jeszcze płynną i chłodną polewą ale nie całą.
Kilka łyżek zostawić do wykończenia ciasta.
Na koniec posypać wierzch wiórkami i dekoracyjnie polać cienkimi stróżkami polewy.
Ciasto wstawić do lodówki aby związało ale przed podaniem wyjąć je na około godzinę aby nabrało pokojowej temperatury.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 05.04.2016 17:15
Moje smaki;))
molanka 05.04.2016 11:20
takie ciasto musi być przepyszne
Konczi 05.04.2016 10:54
Wygląda bardzoooo apetycznie :)
mysza75 05.04.2016 10:07
jakie pyszne ślinka aż leci
gosia56 05.04.2016 09:50
pyszne ciasto Ewa poproszę kawałek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak