Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
masło
250 g -
śmietana 18 proc
1 szkl -
cukier
3/4 szkl -
cukier waniliowy
3 łyżeczki -
mąka pszenna
2,5 szkl -
jajko
3 -
żółtko jajek
2 -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
sól
-
aromat waniliowy
polewa
-
masło
125 g -
śmietana 18 proc
1 szkl -
cukier
1/2 szkl -
kakao
4 czubate łyżki
dodatkowo
-
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło ze śmietaną i cukrem, aromat waniliowy, wbijamy jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składników.
3. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.
4. Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.
5. Kawałki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.
SMACZNEGO :-)
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się