Kostka kokosowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • masło

    250 g
  • śmietana 18 proc

    1 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2,5 szkl
  • jajko

    3
  • żółtko jajek

    2
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

  • aromat waniliowy

polewa

  • masło

    125 g
  • śmietana 18 proc

    1 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • kakao

    4 czubate łyżki

dodatkowo

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masło, śmietanę i cukier z cukrem waniliowy umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło ze śmietaną i cukrem, aromat waniliowy, wbijamy jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składników.

3. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.

4. Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.

5. Kawałki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.


SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 06.05.2015 18:31
często robię, bardzo smaczne
Kolorowa 06.05.2015 16:33
Smakowitości !
Magula 06.05.2015 10:15
fajny pomysł
dom-agi 06.05.2015 09:00
Wyglądają pysznie!
Anna133 06.05.2015 08:30
wspaniałe ciasteczka
Aleksandra/Olcia 06.05.2015 08:00
jak mam na nie ochotę , ich wykonanie zlecam tacie,robi najlepsze!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat