Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka kokosowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 250 g
śmietana 18 proc 1 szkl
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 3 łyżeczki
mąka pszenna 2,5 szkl
jajko 3
żółtko jajek 2
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól
aromat waniliowy

polewa

masło 125 g
śmietana 18 proc 1 szkl
cukier 1/2 szkl
kakao 4 czubate łyżki

dodatkowo

wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka kokosowa

1. Masło, śmietanę i cukier z cukrem waniliowy umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło ze śmietaną i cukrem, aromat waniliowy, wbijamy jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składników.

3. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.

4. Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.

5. Kawałki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.05.2015 18:31
często robię, bardzo smaczne
Kolorowa 06.05.2015 16:33
Smakowitości !
Magula 06.05.2015 10:15
fajny pomysł
dom-agi 06.05.2015 09:00
Wyglądają pysznie!
Anna133 06.05.2015 08:30
wspaniałe ciasteczka
Aleksandra/Olcia 06.05.2015 08:00
jak mam na nie ochotę , ich wykonanie zlecam tacie,robi najlepsze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak