Przepis i sposób przygotowania na: Kostka jabłkowo-śmietanowa
Kroki postępowania
300ml marmolady z jabłek,
250ml wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cynamonu Prymat.
Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dosypywaćcukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić.
Konfiturę przełożyć do garnka, wlać wodę, wymieszać i zagotować. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, wlać do gotującej się konfitury. Mieszać, aż zgęstnieje. Trochę przestudzić i wylać na ciasto. Odstawić, by masa jabłkowa całkiem ostygła.
750ml śmietanki 30%,
laska wanilii,
3op. śmietan-fix,
3 łyżki cukru pudru,
75g mlecznej czekolady,
25g gorzkiej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fixy. 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i zmielić przy pomocy blendera. Dodać do śmietany, dokładnie wymieszać.