Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kostką grysikową

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Rosół i kostka grysikowa to znane połączenie. Do tradycyjnego rosołu często robimy kostkę grysikową, która jest niczym innym, jak delikatnym dodatkiem z kaszy manny. Dlatego często rosół i kostka grysikowa to posiłek serwowany dzieciom.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 4 sztuki
wołowina z kością 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
kasza manna 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
świeża natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kostką grysikową

Co to jest grysik i kostka grysikowa? Kostka grysikowa to kostka z kaszy manny, zagotowanej z wodą i rosołem. To świetny, tradycyjny dodatek do zup, zwłaszcza do rosołu. Tu masz przepis na rosół drobiowo-wołowy z kostką grysikową. Smacznego!

Kroki postępowania

1

Przygotować wszystkie składniki. Grysik zalać wodą, wymieszać.

Krok 1 - Rosół  z kostką grysikową foto
2

Na gotującą odmierzoną wodę lub rosół  (pół szklanki), wlać rozmieszany grysik, mieszać.

Krok 2 - Rosół  z kostką grysikową foto
3

Gotować 4-5 minuty, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić w płaskim naczyniu i wystudzić, aby stężał grysik.

Krok 3 - Rosół  z kostką grysikową foto
4

Ugotować rosół, mięso przygotowane umyć zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać jarzyny, przyprawić solą , pieprzem. Gotować do miękkości składników.

Krok 4 - Rosół  z kostką grysikową foto
5

Ugotowany grysik i wystudzony, gdy stężał pokroić na kostkę dowolnej wielkości.

Krok 5 - Rosół  z kostką grysikową foto
6

Włożyć na talerz przygotowaną kostkę grysikową.

Krok 6 - Rosół  z kostką grysikową foto
7

Zalać gorącym rosołem, posypać natką pietruszki. Podawać  na obiad.

Krok 7 - Rosół  z kostką grysikową foto

Czy wiesz, że inna nazwa kaszy manny to grysik? Stąd pochodzi nazwa kostka grysikowa. Do kostki grysikowej możesz dodać świeże, posiekane drobno zioła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.01.2016 14:23
moje smaki w tym daniu
Habibi 20.01.2016 08:39
To był mój ulubiony dodatek do rosołu w dzieciństwie :) Teraz co jakiś czas też sobie robię takie kosteczki grysikowe :)
Maridka19 20.01.2016 06:21
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak