Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kostką grysikową
Co to jest grysik i kostka grysikowa? Kostka grysikowa to kostka z kaszy manny, zagotowanej z wodą i rosołem. To świetny, tradycyjny dodatek do zup, zwłaszcza do rosołu. Tu masz przepis na rosół drobiowo-wołowy z kostką grysikową. Smacznego!
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Grysik zalać wodą, wymieszać.
Na gotującą odmierzoną wodę lub rosół (pół szklanki), wlać rozmieszany grysik, mieszać.
Gotować 4-5 minuty, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić w płaskim naczyniu i wystudzić, aby stężał grysik.
Ugotować rosół, mięso przygotowane umyć zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać jarzyny, przyprawić solą , pieprzem. Gotować do miękkości składników.
Ugotowany grysik i wystudzony, gdy stężał pokroić na kostkę dowolnej wielkości.
Włożyć na talerz przygotowaną kostkę grysikową.
Zalać gorącym rosołem, posypać natką pietruszki. Podawać na obiad.