Przepis i sposób przygotowania na: Kostka fantazja Zewy
Gdy składniki się połączą, dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko samo dno.
Wyłożyć masę biszkoptową i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec 40-45 minut w zależności od piekarnika.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na swa placki.
( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej )
W garnku zagotować 2/3 mleka.
W 1/3 rozpuścić budynie i cukier i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
Potem utrzeć miękkie masło i porcjami dodawać budyń.
Gdy masa się połączy dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz wafel i wymieszać łyżką.
Do blaszki włożyć pierwszy placek, nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę i zakryć drugim plackiem.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić aż śmietana będzie gotowa. Dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz wafel i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście ale nie równo.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać dekoracyjnie ciasto.
Wstawić je do lodówki na co najmniej dwie godziny.