Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka fantazja Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 10 szt
cukier 2/3 szt
cukier waniliowy 1 op
mąka pszenna 7 łyżek typ 500
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa 1

budyń waniliowy 2 op
mleko 700 ml
masło 250 g miękkie
czekolada gorzka 50 g
wafelek 1 szt duży Grzesiek
cukier do smaku

masa 2

serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 500 ml
cukier do smaku
czekolada gorzka 50 g
wafelek 1 szt duży Grzesiek

polewa

czekolada gorzka 50 g
śmietana 18 proc 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka fantazja Zewy

Białka ubić na sztywno z cukrem, potem dodawać po jednym żółtku.
Gdy składniki się połączą, dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko samo dno.
Wyłożyć masę biszkoptową i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec 40-45 minut w zależności od piekarnika.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na swa placki.
( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej )

W garnku zagotować 2/3 mleka.
W 1/3 rozpuścić budynie i cukier i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
Potem utrzeć miękkie masło i porcjami dodawać budyń.
Gdy masa się połączy dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz wafel i wymieszać łyżką.
Do blaszki włożyć pierwszy placek, nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę i zakryć drugim plackiem.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić aż śmietana będzie gotowa. Dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz wafel i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście ale nie równo.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać dekoracyjnie ciasto.
Wstawić je do lodówki na co najmniej dwie godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 26.01.2017 22:40
Dziękuję, było pyszne
Bernadeta1 25.01.2017 19:29
Ale to ciasto musi być pyszne !
ania2610 25.01.2017 13:13
pysznie się prezentuje!
Mniam 25.01.2017 11:34
Idealne ciasto do kawy :)
Ola1984 25.01.2017 10:31
Apetyczne ciacho :)
Edith85 25.01.2017 09:35
Pyszne ciacho
Franciszek 25.01.2017 01:09
dobre do kawy
Renata9 24.01.2017 23:11
Super ciacho
Barbara13 24.01.2017 22:40
Wypasione ciacho ! Chętnie się poczęstuję
wwwiolka 24.01.2017 21:16
Bardzo fajny przepis.
Wafelek2601 24.01.2017 20:38
Bardzo dobra
bertpvd 24.01.2017 20:36
wspaniał przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak