Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka dyniowa z orzechami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na ciasto

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon 2-3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
puree z dyni 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
masło 2/3 szklanki
cukier waniliowy
jajko 2 sztuki
orzechy włoskie siekane 1/2 szklanki

polewa

biała czekolada 200 g
śmietana 30% 6-8 łyżek
orzechy włoskie siekane 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka dyniowa z orzechami

Kroki postępowania

1
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto.
Krok 1 - Kostka dyniowa z orzechami foto
2
2. Do drugiej misy przekładamy startą dynię, cukier i jaja. Wszystko razem miksujemy.
Krok 2 - Kostka dyniowa z orzechami foto
3
3. Suche składniki mieszamy z mokrymi i przelewamy do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 30-40 min, do suchego patyczka.
Krok 3 - Kostka dyniowa z orzechami foto
4
4. Przygotowujemy polewę: śmietankę przelewamy do rondelka i zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i posypujemy orzechami.
Krok 4 - Kostka dyniowa z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.03.2017 11:23
bardzo dobra
Patrycja33 29.09.2016 09:43
ciekawe ciacho,dodaje do moich ulubionych:-)
Konczi 28.09.2016 16:30
skusiłabym się na taką kosteczkę - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak