Kostka dyniowa z orzechami

Kostka dyniowa z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na ciasto

  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cynamon

    2-3 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • puree z dyni

    2 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • masło

    2/3 szklanki
  • cukier waniliowy

  • jajka

    2 sztuki
  • orzechy włoskie siekane

    1/2 szklanki

polewa

  • biała czekolada

    200 g
  • śmietana 30%

    6-8 łyżek
  • orzechy włoskie siekane

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kostka dyniowa z orzechami foto
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto.
Krok 2 - Kostka dyniowa z orzechami foto
2. Do drugiej misy przekładamy startą dynię, cukier i jaja. Wszystko razem miksujemy.
Krok 3 - Kostka dyniowa z orzechami foto
3. Suche składniki mieszamy z mokrymi i przelewamy do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 30-40 min, do suchego patyczka.
Krok 4 - Kostka dyniowa z orzechami foto
4. Przygotowujemy polewę: śmietankę przelewamy do rondelka i zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i posypujemy orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

04.03.2017 11:23
bardzo dobra

Patrycja33

29.09.2016 09:43
ciekawe ciacho,dodaje do moich ulubionych:-)

Konczi

28.09.2016 16:30
skusiłabym się na taką kosteczkę - pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat