Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 1/3 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki

WARSTWA BRZOSKWINIOWA

brzoskwinie 1 kg
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
woda 3/4 szkl

PIANKA JEŻYNOWA

jeżyny 250 g
cukier 1/3 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietana 30% 1 szkl
bezy
kropelki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką

Kroki postępowania

1
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, a kiedy piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera na najwyższe i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać łopatką. Na dnie formy 21x25cm położyć papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać brzegów foremki. Piec w 160*C przez 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić biszkopt w formie na podłogę. Wystudzić.
Krok 1 - Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką foto
2
Brzoskwinie pozbawić pestek i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody i wlać do brzoskwiń.
Krok 2 - Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką foto
3
Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia.
Krok 3 - Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką foto
4
Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i rozpuścić. Wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę energicznie mieszając. Wystudzić.
Krok 4 - Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką foto
5
Kiedy masa jeżynowa zacznie lekko tężeć, ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Wkładać porcjami do jeżyn i trzepaczką delikatnie łączyć.
Krok 5 - Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką foto
6
Piankę jeżynową wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wyrównać. Odstawić do stężenia.
Krok 6 - Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką foto
7
Ciasto wyjąć z formy pokroić w kwadraty o boku ok 5cm. Przed podaniem udekorować bezami i czekoladą. Smacznego!
Krok 7 - Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 28.08.2014 18:28
Pięknie wygląda i na pewno bardzo smaczne :)
Katarzyna34 27.08.2014 20:33
chętnie bym się skusiła na jeden kawałeczek
wyattearp 26.08.2014 19:26
pyszne ciasto
Gabi44 26.08.2014 17:01
Wygląda elegancko.
Stenka 26.08.2014 15:59
apetycznie wygląda
barbara11561 26.08.2014 15:32
przepyszne ciasteczka,palce liza:)
halina17 26.08.2014 14:40
Apetycznie wygląda ciasto.
berys18 26.08.2014 13:52
piękne i apetyczne
Bernadeta1 26.08.2014 13:27
wygląda bardzo smacznie i pięknie
Malinka 26.08.2014 12:52
Bardzo chętnie zjadłabym kawałek takiego ciacha :)
monika141 26.08.2014 12:38
pysznie wygląda
molanka 26.08.2014 12:11
wygląda bardzo smakowicie
VioletoweKucharzenie 26.08.2014 11:55
ale piękne ciacho!
Kuchenka 26.08.2014 11:35
wspaniale wygląda
Czyki 26.08.2014 11:08
Wspaniałe ciasto :)
Megg 26.08.2014 10:11
Przepyszne sie prezentuja
wedith1 26.08.2014 09:42
Cudownie wygląda! Ta pianka musi rozpływać się w ustach :)
Grazyna0211 26.08.2014 09:26
pięknie wygląda i pewnie tak smakuje
gosia56 26.08.2014 09:10
pyszne ciasto poproszę kawałeczek;)
Ali 26.08.2014 08:41
Wygląda niezwykle apetycznie :)
Pietruszka 26.08.2014 08:17
wygląda przepysznie, jak z cukierni
Ewelina1991 26.08.2014 08:14
wygląda wspaniale
Konczi 26.08.2014 08:10
poezja .. wygląda bajecznie :)
Renata9 26.08.2014 08:00
piękne i smaczne ciacho
Krystyna32 26.08.2014 07:59
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak