Przepis i sposób przygotowania na: Kostka bananowa z czekoladą
1. Blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą biszkoptów.
2. Masa bananowo-czekoladowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody, dodać napęczniałą żelatynę i pozostawić do wystudzenia. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, śmietanę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier, zmiksowane banany, tężejącą galaretkę z żelatyną i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać startą czekoladę, ponownie wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
3. Wierch ciasta:
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w plasterki banany i wylać tężejącą galaretkę, po czym ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.