Kostka bananowa z czekoladą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mocno bananowy przekładaniec z biszkoptami, galaretką i czekoladą świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki w gronie najbliższych.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa bananowo-czekoladowa:

  • galaretka bananowa

    2 sztuki
  • banan

    3 szt.
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • czekolada deserowa

    50 g
  • śmietanka 30%

    200 g
  • serek homogenizowany

    350 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki

Dodatkowo:

  • biszkopty podłużne

    150 g
  • galaretka bananowa

    2 sztuki
  • banan

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą biszkoptów.

2. Masa bananowo-czekoladowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody, dodać napęczniałą żelatynę i pozostawić do wystudzenia. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, śmietanę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier, zmiksowane banany, tężejącą galaretkę z żelatyną i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać startą czekoladę, ponownie wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki na około 60 minut.

3. Wierch ciasta:
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w plasterki banany i wylać tężejącą galaretkę, po czym ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat