Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka bananowa z czekoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Mocno bananowy przekładaniec z biszkoptami, galaretką i czekoladą świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Masa bananowo-czekoladowa:

galaretka bananowa 2 sztuki
banan 3 szt.
sok z cytryny 1 łyżeczka
czekolada deserowa 50 g
śmietanka 30% 200 g
serek homogenizowany 350 g
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Dodatkowo:

biszkopty podłużne 150 g
galaretka bananowa 2 sztuki
banan 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka bananowa z czekoladą

1. Blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą biszkoptów.

2. Masa bananowo-czekoladowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody, dodać napęczniałą żelatynę i pozostawić do wystudzenia. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, śmietanę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier, zmiksowane banany, tężejącą galaretkę z żelatyną i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać startą czekoladę, ponownie wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki na około 60 minut.

3. Wierch ciasta:
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w plasterki banany i wylać tężejącą galaretkę, po czym ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak