Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenny udziec z indyka w sosie wiśniowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 1,5 kg
Marynata w płynie klasyczna Prymat 1 szt
miód 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1/3 łyżeczki
kolendra mielona 1/3 Łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/3 Łyżeczki
wiśnie bez pestek 250 gram
pomarańcza 1 szt
mąka pszenna 1 Łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny udziec z indyka w sosie wiśniowym

Mięso marynujemy przez noc w marynacie z dodatkiem przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem.


Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1,5 godziny w temperaturze 180 C. Przed wyjęciem z piekarnika mięso odkrywamy a do powstałego sosu dolewamy 1/4 szklanki wody rozrobioną z 1 łyżką mąki. Mieszamy wodę z mąką z sosem i wstawiamy jeszcze na 4 min do piekarnika. Mąka zagęści nam sos który będzie wspaniały polewania naszej pieczeni. Sos jest naprawdę obłędny, pieczeń wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna dzięki marynacie. Jest to doskonała propozycja na świąteczny obiad.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak