Przepis i sposób przygotowania na: Korzenno rumowe ślimaczki
Domowy przepis na kruche, korzenne ciasteczka ślimaczki z rumowym aromatem.
Uwaga! Są tak pyszne, że błyskawicznie znikają z talerzy :)
Dowiedz się:
- jak zrobić ciemne i jasne ciasto?
- jak zawinąć ciasteczka w kształt ślimaczka?
- jak długo piec ciasteczka?
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko i masło, posiekać, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, przyprawę do piernika i śmietanę. Do drugiej części dodać puree z dyni i aromat. Oddzielnie zagnieść oba ciasta.
Ciasto oddzielnie rozwałkować na grubość 3-4 mm, ciemne posmarować wodą, posypać przyprawą do szarlotki.
Zwinąć jak roladkę, zawinąć w folię, odłożyć do zamrażarki na 15-20 minut. Następnie pokroić w 0,5 cm krążki nie docinając do końca.
Delikatnie zwinąć, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 12-15 minut.
Upieczone ciasteczka ostudzić i ozdobić według swojego uznania.