Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenno-migdałowe ślimaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto migdałowe z ciastem o smaku piernika to pyszne połączenie. Ślimaczki są bardzo łatwe do przygotowania, rewelacyjne do kawusi.

Składniki:

Ciasto migdałowe jasne:

mąka tortowa 1.5 szklanki
mąka migdałowa 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 15 dag
cukier puder 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 2 łyżki
cukier 3 łyżeczki

Ciasto ciemne:

mąka tortowa 2 szklanki
kakao 2 łyżki
jajko 1 sztuka
miód 2 łyżki
masło 12 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
goździki mielone 0.5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 0.5 łyżeczki
pieprz 1 szczypta

Dodatkowo:

Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki

Porada

Do jasnego ciasta dodałam cukier migdałowy. Do posypania ciasta przed zwinięciem w roladę użyłam gotowej przyprawy do szarlotki.

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenno-migdałowe ślimaczki

Sposób przygotowania:

1

Ciasto jasne:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, budyniem, cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko roztrzepane z cukrem migdałowym i zagnieść ciasto.

Krok 1 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto
2

Ciasto ciemne:
Mąkę wymieszać z kakao, korzennymi przyprawami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, rozpuszczony miód i zagnieść ciasto.

Oba kolory ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5 mm.

Krok 2 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto
3
Ciemne ciasto przykryć ciastem migdałowym, posmarować wodą, posypać przyprawą do szarlotki
Krok 3 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto
4
Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 10-15 minut. Następnie pokroić w 1 cm krążki.
Krok 4 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto
5
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
Krok 5 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:52
Smakowite cudeńka ;)
bietka 02.01.2019 11:08
Śliczne te ślimaczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak