Korzenno-migdałowe ślimaczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto migdałowe z ciastem o smaku piernika to pyszne połączenie. Ślimaczki są bardzo łatwe do przygotowania, rewelacyjne do kawusi.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto migdałowe jasne:

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • mąka migdałowa

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżeczki

Ciasto ciemne:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • miód

    2 łyżki
  • masło

    12 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • kardamon mielony

    0.5 łyżeczki
  • goździki mielone

    0.5 łyżeczki
  • imbir mielony

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • przyprawa korzenna

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto

Ciasto jasne:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, budyniem, cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko roztrzepane z cukrem migdałowym i zagnieść ciasto.

Krok 2 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto

Ciasto ciemne:
Mąkę wymieszać z kakao, korzennymi przyprawami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, rozpuszczony miód i zagnieść ciasto.

Oba kolory ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5 mm.

Krok 3 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto
Ciemne ciasto przykryć ciastem migdałowym, posmarować wodą, posypać przyprawą do szarlotki
Krok 4 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto
Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 10-15 minut. Następnie pokroić w 1 cm krążki.
Krok 5 - Korzenno-migdałowe ślimaczki foto
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
IKrakowianka
Do jasnego ciasta dodałam cukier migdałowy. Do posypania ciasta przed zwinięciem w roladę użyłam gotowej przyprawy do szarlotki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:52
Smakowite cudeńka ;)
bietka 02.01.2019 11:08
Śliczne te ślimaczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat