Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto migdałowe jasne:
-
mąka tortowa
1.5 szklanki -
mąka migdałowa
0.5 szklanki -
jajko
1 sztuka -
masło
15 dag -
cukier puder
0.5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
budyń waniliowy
2 łyżki -
cukier
3 łyżeczki
Ciasto ciemne:
-
mąka tortowa
2 szklanki -
kakao
2 łyżki -
jajko
1 sztuka -
miód
2 łyżki -
masło
12 dag -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
Kardamon mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
goździki mielone
0.5 łyżeczki -
Imbir mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
pieprz
1 szczypta
Dodatkowo:
-
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
3 łyżki
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania:
Ciasto jasne:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, budyniem, cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko roztrzepane z cukrem migdałowym i zagnieść ciasto.
Ciasto ciemne:
Mąkę wymieszać z kakao, korzennymi przyprawami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, rozpuszczony miód i zagnieść ciasto.
Oba kolory ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5 mm.
Do jasnego ciasta dodałam cukier migdałowy. Do posypania ciasta przed zwinięciem w roladę użyłam gotowej przyprawy do szarlotki.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się