Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenno migdałowe ciacha z miodem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pachnące miodem, przyprawą korzenną ciacha do schrupania. Z dodatkiem migdałów dzięki czemu są jeszcze lepsze. Można je powiesić na choince, podarować komuś i zrobić słodki prezent. Podczas pieczenia unosi się niepowtarzalny aromat.

Składniki:

składniki

mąka pszenna 2 szklanki
migdały zmielone 1 szklanka
jajko 2 sztuki
masło 82% 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 15 g
miód 4 duża łyż.
cukier puder 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenno migdałowe ciacha z miodem

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, pokrojone masło, migdały mielone, płynny miód i cukier puder. Wszystkie składniki zagniatam krótko rękoma do połączenia. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki albo chociaż na godzinę.
Stolnice podsypuje mąką, ciasto dzielę na cztery części i wałkuję. Za pomocą foremek gwiazdek różnych wielkości wycinam kształty. W każdym ciastku wycinam za pomocą słomki dziurkę. Możemy takie ciacha powiesić na choince albo podarować komuś.Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, układam ciastka. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 10-12 minut aż lekko się zrumienią.

Migdały tarte: Migdały przekładam do misy blendującej i ten sposób pozyskuję tarte migdały. Można też kupić już takie gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak