Korzenno migdałowe ciacha z miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pachnące miodem, przyprawą korzenną ciacha do schrupania. Z dodatkiem migdałów dzięki czemu są jeszcze lepsze. Można je powiesić na choince, podarować komuś i zrobić słodki prezent. Podczas pieczenia unosi się niepowtarzalny aromat.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • migdały zmielone

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • masło 82%

    200 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • przyprawa korzenna

    15 g
  • miód

    4 duża łyż.
  • cukier puder

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, pokrojone masło, migdały mielone, płynny miód i cukier puder. Wszystkie składniki zagniatam krótko rękoma do połączenia. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki albo chociaż na godzinę.
Stolnice podsypuje mąką, ciasto dzielę na cztery części i wałkuję. Za pomocą foremek gwiazdek różnych wielkości wycinam kształty. W każdym ciastku wycinam za pomocą słomki dziurkę. Możemy takie ciacha powiesić na choince albo podarować komuś.Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, układam ciastka. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 10-12 minut aż lekko się zrumienią.

Migdały tarte: Migdały przekładam do misy blendującej i ten sposób pozyskuję tarte migdały. Można też kupić już takie gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat