Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne śledzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matijasy 400 g
ocet 1/2 szkl
cebula 1-2 szt
rodzynki 1 op
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
goździki mielone 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa
jabłka 2-3 szt
sok z cytryny

Porada

Ilość cynamonu i goździków można zwiększyć dla bardziej aromatycznego korzennego smaku i zapachu. Goździki można utłuc w moździeżu jeśli nie ma mielonych

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne śledzie

Śledzie wymoczyć w zalewie kilka godzin .Woda i ocet 3 do 1 i dodać łyżkę cukru
Następnie śledzie odsączyć i pokroić w paseczki.Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min aż napęcznieją.Cebulę obrać drobno posiekać ,zeszklić na oliwie aż do lekko złotego koloru.Do cebuli dodać rodzynki odciśnięte ,cynamon,goździki.Lekko posolić i przyprawić pieprzem.Wystudzić .
Jabłka umyć i pokroić w ok 1 cm grubości krążki.Każdy krążek skropić sokiem z cytryny aby zapobiec ciemnieniu.resztę jabłka obrać i pokroić drobniutko ,wymieszać ze śledziem i dodać do cebuli i wszystko razem wymieszać.
Na przygotowane krążki jabłka układać porcję śledzi wraz z dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 24.02.2015 17:27
świetny pomysł podania
Krzysztof15 24.02.2015 16:21
godne wypróbowania
gosia56 24.02.2015 16:13
na pewno pyszny śledzik;)
idealme 24.02.2015 15:22
Smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak