Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne serca z marcepanem i truskawkową konfiturą

3.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Co można o nich napisać ? Cudownie słodkie, aromatyczne prawdziwie świąteczne ciasteczka ala markizy, cud miód!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 50 dag
płynny miód 20 dag
masło 82% 10 dag
cukier 15 dag
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 duża łyż.
jajko 2 sztuki
karmelizowana skórka pomarańczy 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
konfitura truskawkowa 1 słoik
marcepan 15 dag
lukier plastyczny 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne serca z marcepanem i truskawkową konfiturą

Ciasto:

1. Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy, dodajemy szczyptę soli, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową, wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.

2. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

3. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra, foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

4. Pieczemy w nagrzanym do 180°C, około 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy.

Dekoracja:

1. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek.

2. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów, tą samą foremką wycinamy kształt serc.

3. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas.

4. Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak