Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne serca z marcepanem i truskawkową konfiturą
Ciasto:
1. Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy, dodajemy szczyptę soli, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową, wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.
2. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
3. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra, foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Pieczemy w nagrzanym do 180°C, około 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy.
Dekoracja:
1. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek.
2. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów, tą samą foremką wycinamy kształt serc.
3. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas.
4. Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne!