Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne scones

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 1 i 2/3 szklanki
sól 1 szczypta
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1 duża szczypta
miód 3 łyżki
masło 50 gram
mleko 6-8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne scones

Kroki postępowania

1
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól, proszek do pieczenia, sodę , cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszać.
Krok 1 - Korzenne scones foto
2
Dodać do tego miód i masło. Wyrobić jak na kruszonkę.
Krok 2 - Korzenne scones foto
3
Powoli dolewać mleko i wyrabiać gładkie ciasto. Mleka wlać tyle, żeby ciasto było delikatne i nie kleiło się do rąk.
Krok 3 - Korzenne scones foto
4
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich okrągłe bułeczki, lekko je spłaszczać i układać na natłuszczonej blasze. (Wyszło mi 6 bułeczek).
Krok 4 - Korzenne scones foto
5
Piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Podawać jeszcze ciepłe z masłem i dżemem.
Krok 5 - Korzenne scones foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 21.04.2013 23:20
Zjadłabym jedną taką bułeczkę.
Łucja 04.04.2013 13:26
wspaniałe bułeczki :)
fotoviderek 29.03.2013 07:09
Pyszności na śniadanie :)
caralajna 29.03.2013 06:42
korzennych nie jadłam, muszą być smaczne
Katarzyna/kate1980 28.03.2013 20:35
bardzo fajny przepis
Henryka2 28.03.2013 19:27
Czy na zdjęciu głównym jest gotowa potrawa?
Aleksandra/Olcia 28.03.2013 12:47
ciekawy przepis
Paolcia 28.03.2013 12:30
musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak