Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne pierniczki
Pierniki korzenne to jedne z najpopularniejszych wypieków w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Powodów jest kilka:
- przepis na pierniki korzenne jest bardzo prosty
- wykrawanie z ciasta piernikowego kształtów, a następnie ich dekorowanie jest świetną zabawą dla najmłodszych cukierników
- pierniczki korzenne można przygotować w różnorodnych kształtach
- pierniczki korzenne mogą stanowić ozdobę na choinkę
1. Masło, miód i kakao dodać do garnka i na wolnym ogniu rozpuszczać do momentu aż wszystko się dokładnie ze sobą połączy.
2. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę korzenną i imbir - wymieszać. Dodać jajko i ostudzone masło z miodem. Wyrobić na gładkie ciasto.
3. Ciasto rozwałkować niezbyt grubo podsypując mąką. Wykroić pożądane kształty i układać na blasze. Piec około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Studzić na kratce a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku.