Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Aromatyczne kruche ciasteczka na Boże Narodzenie. Gdy się pieką rozchodzi się cudowny zapach cynamonu i imbiru po domu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasteczka:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    1.4 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • żółtka

    2 sztuki
  • imbir mielony

    0.25 łyżeczki
  • cynamon mielony

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.

2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.

3. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki.

4. Wałkujemy ciasto i foremką w kształcie ludzika wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

08.01.2019 19:44
Urocze świąteczne ciasteczka.

Bożena Matuszczyk

07.01.2019 11:15
Fajne, smakowite i proste ciasteczka. To prawda gdy pieczemy zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat