Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami

5.0
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 500 g (startej)
mąka tortowa 200 g
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
cukier 230 g
olej rzepakowy 3/4 szklanki
jajko 4 szt.
rodzynki 130 g
orzechy włoskie siekane 100 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 g
miód 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami

Kroki postępowania

1
Propozycja na aromatyczne i smakowite ciasto marchewkowe z rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich oraz korzenną nutą. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a swym smakiem i aromatem idealnie podkreśli cudowny klimat Świąt :)

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypujemy obie mąki (tortową i pełnoziarnistą), dodajemy po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz przyprawę korzenną i kurkumę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami foto
2
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Krok 2 - Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami foto
3
Do piany białkowej dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier, olej oraz miód i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia. Następnie łączymy mokrą masę z suchymi składnikami z miski, a na koniec dodajemy startą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.
Krok 3 - Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami foto
4
Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut (do suchego patyczka).

* Papier wysmarowany masłem możemy dodatkowo obsypać bułką tartą.

Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy jego wierzch cukrem pudrem.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia 02.11.2022 19:38
Na jaką blachę ten przepis?
Stenka 04.02.2016 14:26
smaczne ciasto
Ela15 31.12.2015 14:10
pyszne ciasto, polecam
IKrakowianka 24.12.2015 19:43
fajne, aromatyczne ciasto
Grazyna0211 23.12.2015 20:46
fajne ciasto
Iwusia 23.12.2015 20:04
smakowite ciasto
Franciszek 23.12.2015 18:40
dobre do kawy
w mojej kuchni 23.12.2015 17:53
same pyszności do zjedzenia
adelajda 23.12.2015 16:43
Jeszcze nie piekłam takiego ciacha :)
Renata9 23.12.2015 15:53
Pyszne ciacho :-)
Maridka19 23.12.2015 15:41
Smaczna ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak