Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne ciasto marchewkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki
olej 0,5 szklanki
jaja 4 szt
marchew starta 1,5 szklanki
goździki mielone 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Marchewkę ścieramy w maszynce lub trzemy na średnich oczkach tartki. odsączamy nadmiar soku.
Krok 1 - Korzenne ciasto marchewkowe foto
2
Całe jajka ubijamy z olejem na jednolitą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy. Na koniec dosypujemy cukier.Do jajek z olejem dodajemy suche, przesiane składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy utartą marchewkę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 2 - Korzenne ciasto marchewkowe foto
3
Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 175ºC przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy w blaszce.
Krok 3 - Korzenne ciasto marchewkowe foto
4
Przed podaniem można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Korzenne ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 15.01.2014 16:14
fajny pomysl z marchewka
krystyna330 15.01.2014 12:39
ale smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak