Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
2 szklanki -
dynia
250 g -
cukier
1,5 szklanki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
olej
3/4 szklanki -
orzechy włoskie
100 g -
czekolada deserowa
200 g -
mleko
3 łyżki -
cynamon
2 łyżeczki -
imbir
2 łyżeczki -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1/2 łyżeczki -
jajko
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Korzenne ciasto dyniowe
Orzechy drobno posiekać.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wlać olej i ciagle mieszajac wsypać przyprawy (cynamon, imbir i przyprawę do piernika). Dodać startą dynię i pokrojone orzechy, mieszać ciasto łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.
Ja piekę w dwóch blaszkach keksowych.
Czekoladę pokruszyć w szklanej misce, dolać mleko. Miskę postawić na garnku z wrzącą wodą. Rozpuścić czekoladę, dokładnie mieszając z mlekiem, aż powstanie gładka masa.
Polewą czekoladową polać upieczone ciasto.
Komentarze (4)