Korzenne ciasto dyniowe

Korzenne ciasto dyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • dynia

    250 g
  • cukier

    1,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej

    3/4 szklanki
  • orzechy włoskie

    100 g
  • czekolada deserowa

    200 g
  • mleko

    3 łyżki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • imbir

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Korzenne ciasto dyniowe

Dynię zetrzeć na drobnej tarce.
Orzechy drobno posiekać.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wlać olej i ciagle mieszajac wsypać przyprawy (cynamon, imbir i przyprawę do piernika). Dodać startą dynię i pokrojone orzechy, mieszać ciasto łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.
Ja piekę w dwóch blaszkach keksowych.
Czekoladę pokruszyć w szklanej misce, dolać mleko. Miskę postawić na garnku z wrzącą wodą. Rozpuścić czekoladę, dokładnie mieszając z mlekiem, aż powstanie gładka masa.
Polewą czekoladową polać upieczone ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Andysz 23.04.2012 22:22
pyszności...:D
wedith1 01.06.2011 16:13
Wygląda pysznie!
iknkirke 14.04.2011 21:01
fajne ciasto, jak będę miała dynię to wypróbuję przepis
ada12302 09.11.2010 20:04
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat