Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne ciasto dyniowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
dynia 250 g
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 3/4 szklanki
orzechy włoskie 100 g
czekolada deserowa 200 g
mleko 3 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
imbir 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasto dyniowe

Dynię zetrzeć na drobnej tarce.
Orzechy drobno posiekać.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wlać olej i ciagle mieszajac wsypać przyprawy (cynamon, imbir i przyprawę do piernika). Dodać startą dynię i pokrojone orzechy, mieszać ciasto łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.
Ja piekę w dwóch blaszkach keksowych.
Czekoladę pokruszyć w szklanej misce, dolać mleko. Miskę postawić na garnku z wrzącą wodą. Rozpuścić czekoladę, dokładnie mieszając z mlekiem, aż powstanie gładka masa.
Polewą czekoladową polać upieczone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 23.04.2012 22:22
pyszności...:D
wedith1 01.06.2011 16:13
Wygląda pysznie!
iknkirke 14.04.2011 21:01
fajne ciasto, jak będę miała dynię to wypróbuję przepis
ada12302 09.11.2010 20:04
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak