Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Korzenne choinki zrobione z mąki pszennej, orkiszowej i ryżowej. Pierniczki są aromatyczne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    25 dag
  • mąka ryżowa

    10 dag
  • mąka orkiszowa

    10 dag
  • masło

    15 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    0.3 łyżeczki
  • kardamon mielony

    0.3 łyżeczki
  • imbir mielony

    0.3 łyżeczki
  • miód

    200 ml
  • cukier puder

    10 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • śmietana gęsta

    1 łyżka

Lukier z białek

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka

Dodatkowo

  • kolorowe posypki

    2 łyżki
  • cukier puder do posypania

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki
Miód, podgrzać w garnuszku, dodać masło, wymieszać, przestudzić, połączyć z przyprawami.
Krok 2 - Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki
Wszystkie gatunki mąki wymieszać z kakao i cukrem pudrem, dodać płynny miód z przyprawami, całe jajka, śmietanę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut.
Krok 3 - Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki
Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremkami o różnej wielkości i kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić.
Krok 4 - Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

Lukier z białka:
Białko z cukrem pudrem utrzeć do białości.
Pierniczki układać na białym lukrze i ozdobić według uznania.

IKrakowianka
Pierniczki na choinki można wykrawać foremkami w kształcie gwiazdek o różnej wielkości.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

10.01.2019 23:36
mistrzowskie wykonanie, aż szkoda zjeść...

ben-ka

08.01.2019 22:31
Mnie też się bardzo podobają Twoje choineczki :)

Babeczka35

08.01.2019 19:51
ładnie wyglądają, tak świątecznie.

Bożena Matuszczyk

07.01.2019 11:17
Bardzo śliczne choinki. Na pewno zaskoczyli swoim wyglądem i smakiem rodzinkę i nie tylko. Wyglądają bajkowo;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat