Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne bagietki

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże świeże 1,5 dag
sól 1 czubata łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
olej 1 łyżka
cukier 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne bagietki

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Odstawić na 15 min. Mąkę zmieszać ze solą, czosnkiem, przyprawą do piernika oraz resztą cukru. Dodać zaczyn oraz 1,5 szkl. letniej wody. Zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na 3 części i uformować 3 podłużne bagietki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i ponownie odstawić na ok. 40 min.
Krok 1 - Korzenne bagietki foto
2
Po tym czasie posmarować letnią wodą, zrobić 3-4 bardzo płytkie, ukośne nacięcia.
Krok 2 - Korzenne bagietki foto
3
Piec 10 min w temp. 230 st, następnie jeszcze 20-25 min w temp. 210st.
Krok 3 - Korzenne bagietki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 06.10.2013 23:54
takie domowe bagietki są wspaniałe, chrupiące i pachnące
caralajna 16.05.2013 06:55
muszę koniecznie spróbować upiec pieczywo z dodatkiem przyprawy do piernika
czekoladka_m 14.09.2012 16:11
Dziękuję:) i polecam, są naprawdę przepyszne!
anemon 14.09.2012 15:16
Zapomniałam dopisać, że pięknie Ci się upiekły. Jak z obrazka.
anemon 14.09.2012 15:15
Z przyprawą do piernika jeszcze nie robiłam, więc kto wie...?
andrzej10 06.09.2012 08:33
ciekawe
Zdzisław 04.09.2012 20:30
ale smacznie wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak