Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna tarta z jabłkiem i serkiem ricotta
Masło musi być zimne, najlepiej najpierw pokroić je w kostkę i wstawić jeszcze na chwilkę do lodówki.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i odrobinę soli oraz przyprawy. Dodajemy masło i rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy roztrzepane wcześniej widelcem jajko i mleko. Całość zagniatamy. Spłaszczamy placek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce na ok.1. godzinę.
Takie ciasto później rozwałkujemy, wykładamy foremkę do tarty, nakłuwamy i pieczemy w 180 st.C ok - 10-20min, aby się troszkę podpiekło.
Masa serowa:
Serek ricotta wymieszać z miodem, dodać śmietankę, kardamon, imbir oraz cynamonem. Gotową masę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Jabłka, umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, które układać na kremie tworząc dowolną kompozycję. Róża z jabłek została uformowana poprzez zwijanie i układanie plasterków jabłka tak jak płatki róż. Od środka, od najmniejszego plasterka. Jeden plasterek przykrywa drugi i tak dookoła aż utworzy się róża.
Tartę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 (200 st.C). pod koniec pieczenia posypać cukrem pudrem i jeszcze chwilkę podpiec aby cukier się trochę rozpuścił.