Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna tarta z jabłkiem i serkiem ricotta

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto słodkie na ok. 500g

mąka pszenna 250 g
cukier puder 60 g
masło 130 g
jajko 1 SZT
mleko 3,2% 2 ŁYŻKI
skórka pomarańczowa kandyzowana 1-2 łyżki
goździki mielone 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
sól szczypta

Ser

ser ricotta 100 g
śmietana 30% 3 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

dodatkowo

jabłka 3 szt
cukier puder do posypania
mąka pszenna do posypana stolnicy

Porada

1. Ciasto należy zagniatać szybko aby się nie ociepliło. 2. Takie ciasto po zagnieceniu spłaszczamy, zwijamy w folię i schładzamy w lodówce. Można je zamrozić na ok. 1 miesiąc i użyć kiedy najdzie nas na to ochota.

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna tarta z jabłkiem i serkiem ricotta

Ciasto:
Masło musi być zimne, najlepiej najpierw pokroić je w kostkę i wstawić jeszcze na chwilkę do lodówki.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i odrobinę soli oraz przyprawy. Dodajemy masło i rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy roztrzepane wcześniej widelcem jajko i mleko. Całość zagniatamy. Spłaszczamy placek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce na ok.1. godzinę.
Takie ciasto później rozwałkujemy, wykładamy foremkę do tarty, nakłuwamy i pieczemy w 180 st.C ok - 10-20min, aby się troszkę podpiekło.

Masa serowa:
Serek ricotta wymieszać z miodem, dodać śmietankę, kardamon, imbir oraz cynamonem. Gotową masę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Jabłka, umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, które układać na kremie tworząc dowolną kompozycję. Róża z jabłek została uformowana poprzez zwijanie i układanie plasterków jabłka tak jak płatki róż. Od środka, od najmniejszego plasterka. Jeden plasterek przykrywa drugi i tak dookoła aż utworzy się róża.

Tartę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 (200 st.C). pod koniec pieczenia posypać cukrem pudrem i jeszcze chwilkę podpiec aby cukier się trochę rozpuścił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 27.12.2015 22:38
na pewno pyszna
sliwka 13.12.2015 20:48
Piękna i pyszna;))
Bernadeta1 13.12.2015 17:41
zapowiada się bardzo smacznie
Renata9 13.12.2015 13:00
Na pewno smaczna tarta :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak