Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna szarlotka z gruszkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 300 g
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
mąka tortowa 3,5 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki

Dodatkowo

gruszki 3 twarde sztuki
jabłka 4 sztuki
cytryna 1 sztuka
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna szarlotka z gruszkami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
Krok 1 - Korzenna szarlotka z gruszkami foto
2
Ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną włożyć do woreczka i odłożyć na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozłożyć w blaszce (ok. 23x36 cm), odłożyć do lodówki.
Krok 2 - Korzenna szarlotka z gruszkami foto
3
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do gruszek. Owoce polać sokiem wyciśniętym z całej cytryny, wymieszać, dosłodzić do smaku cukrem.
Krok 3 - Korzenna szarlotka z gruszkami foto
4
Owoce rozłożyć na cieście w blaszce.
Krok 4 - Korzenna szarlotka z gruszkami foto
5
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Szarlotkę piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - Korzenna szarlotka z gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak