Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna szarlotka z bitą śmietaną
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać po trochu cukru dalej ubijając, tak długo aż cukier się rozpuści. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiane z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180 st. C ok 40 min. (do tzw. suchego patyczka).
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W rondelku dusić na małym ogniu (ok.15 min) dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, kardamon i imbir. Poddusić wszystko jeszcze ok. 10 min. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać.
Jeszcze gorącą masę wylać na biszkopt i pozostawić do wystygnięcia.
Masa śmietankowa:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jeśli się nie uda ubić dodać śmietan fix lub inny zagęstnik do śmietany.
Masę śmietankową wylać na masę jabłkową. Posypać kakao i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
Smacznego