Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna szarlotka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
mąka pszenna do podsypania
cukier brązowy 3 łyżki
jajko 1 szt.
margaryna do pieczenia 150 gram
sól szczypta
mus jabłkowy 600 ml.
sok z cytryny 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/4 łyżeczki
mleko do smarowania
otręby pszenne 1/2 szklanki
goździki mielone 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy otręby, margarynę, 2 łyżki cukru, jajo, sól i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Korzenna szarlotka foto
2
Do musu dodajemy łyżkę soku z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Korzenna szarlotka foto
3
Ciasto dzielimy na większy i mniejszy kawałek. Obie rozwałkowujemy.
Większym wykładamy formę, tak aby ciasto pokrywało również brzegi.
Na ciasto wykładamy mus z przyprawami.
Krok 3 - Korzenna szarlotka foto
4
Przykrywamy ciasto mniejszym kawałkiem i sklejamy brzegi.
Smarujemy mlekiem i posypujemy resztą cukru.
Krok 4 - Korzenna szarlotka foto
5
Pieczemy 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Brzegi powinny odstawać od formy a wierzch powinien być ładnie zrumieniony.

Podajemy z lodami waniliowymi.
Krok 5 - Korzenna szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.01.2014 23:02
Dobre ciasto.
romanrafal
romanrafal 11.01.2014 17:53
Takiej jeszcze nie jadłem,ciekawy smak???
marzencia2007 09.01.2014 11:01
mmm zjadłabym ze smakiem
monisia1977 07.01.2014 08:31
fajnie wygląda
irenka 06.01.2014 20:53
pycha ciacho
norweska20 06.01.2014 20:25
szarlotki bardzo lubię, ta wyszła super
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 20:12
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak