Korzenna szarlotka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Za oknami zrobiło się bardzo mroźno, więc warto przygotować coś na rozgrzanie :) Najlepsza i bardzo prosta będzie korzenna szarlotka :) Kto chce kawałek? :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 gramów
  • schłodzone masło

    100 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    30 gramów
  • imbir

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • starta gałka muszkatołowa

    0.4 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • jabłka

    2 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podgrzewamy wraz z cynamonem. Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Wkładamy do lodówki na 15 minut i wycinamy dwa 16 cm koła. Składamy w rancie, na dno kładziemy ciasto, następnie nakładamy rozpadnięte jabłka i przykrywamy kolejnym blatem.

Na wierzch układamy paski z ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 21.11.2018 21:43
Smakowita i kusząca szarlotka;)
bietka 21.11.2018 09:06
Jak dla mnie rewelacyjne ciacho : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat