Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna gorąca czekolada

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 gram
mleko 2 szklanki
miód 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 70 mililitrów

Porada

Czekolada doskonale smakuje z bitą śmietaną (najlepiej domową) posypaną odrobiną startego cynamonu. Idealna na zimowe wieczory przy dobrym filmie :)

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna gorąca czekolada

Goździki rozcieramy w moździerzu na pył i łączymy z cynamonem.
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 3 łyżkami mleka (cały czas mieszając).
Następnie stopniowo dodajemy pozostałe mleko, miód oraz przyprawy i mieszamy.
Podgrzewamy do momentu, aż czekolada będzie gorąca (lecz nie wrząca). Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do zgęstnienia czekolady. Przelewamy do kubków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 16.01.2017 11:06
super na zimowe dni :)
Aleksandra/Olcia 16.01.2017 10:54
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak