Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna babka wielkanocna

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier 1 szkl
jajko 4 szt
mąka 2 szkl
mleko 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1/2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
dżem porzeczkowy 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna babka wielkanocna

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z sodą. Najpierw około 1 szklankę mąki. Następnie wlewamy mleko. Wsypujemy pozostałą mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Dodajemy kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Miksujemy.
Krok 1 - Korzenna babka wielkanocna foto
2
Na końcu do masy dodajemy dżem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do przygotowanego ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 2 - Korzenna babka wielkanocna foto
3
Masę przelewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Krok 3 - Korzenna babka wielkanocna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 04.04.2014 14:45
Piekna wyszła i na pewno smaczna
paulina2157 04.04.2014 07:29
świetnie wygląda ta babeczka
msmariusz 04.04.2014 00:04
kolorowo i fajnie
norweska20 03.04.2014 23:28
babka jak malowana
IlonaAlbertos 03.04.2014 23:11
Apetyczna.
smakoszek 03.04.2014 22:26
oj,pyszna ta baba
patryska76 03.04.2014 21:11
Piękna Baba! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak