Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koronka flandryjska

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brokuł mały 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
żółty ser 15 dag
mleko 3 szklanki
masło 4 łyżki
mąka 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
gałaka muszkatołowa
kalafior 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Koronka flandryjska

Kalafior i brokuł gotujemy kilka minut we wrzątku, lekko osolonym. Niedługo- dosłownie 2-3 minutki.
Dzielimy warzywa na mniejsze różyczki.

Mąkę zrumieniamy na maśle, mieszając ciągle, np trzepaczką. Następnie wlewamy do tego zimne mleko. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Połowę gotowego sosu wylewamy do naczynia do zapiekania. Układamy na nim różyczki brokuł i kalafiora. Drugą połowę sosu mieszamy ze startym żółtym serem i zalewamy nim zapiekankę, tak, aby czubki niektórych warzyw wystawały ponad niego.


Możecie całość posypać podsmażonymi kosteczkami boczku.Zapiekamy całość około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 01.01.2013 11:18
fajny przepis
miroslawa 30.12.2012 04:52
fantastyczne
tessinka 29.12.2012 21:27
fajny pomysł
gottrina 29.12.2012 21:08
ciekawe danie
artur7 29.12.2012 20:53
bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak