Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korniszony z chili

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
czosnek na słoik 2 ząbki
parasol z kopru na słoik 1 sztuka
Zalewa:
woda 4 szklanki
ocet 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
papryczka chili 1/3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 2 na słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Korniszony z chili

Kroki postępowania

1
Ogórki bardzo dokładnie myjemy. Czosnek obieramy, papryczki chili kroimy na plasterki. Do słoików o pojemności ok. 0,3l (oczywiście wymytych i wyparzonych) wkładamy koper, czosnek, papryczki chili, listki laurowe, ziele angielskie i gorczycę
Krok 1 - Korniszony z chili foto
2
Następnie układamy pionowo ogórki, tak, żeby jak najwięcej weszło do słoika. Przygotowujemy zalewę.
Krok 2 - Korniszony z chili foto
3
Do garnka wlewamy wodę, a jak się zagotuje to dolewamy ocet i wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy, a jak cukier się rozpuści, to gotową zalewą zalewamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy, pasteryzujemy przez 7-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.
Krok 3 - Korniszony z chili foto
4
Korniszony z chili
Krok 4 - Korniszony z chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.02.2013 14:28
bardzo smaczne takie ostrzejsze korniszony
daria2911 02.11.2012 14:57
na zimę idealne
ilka_86 02.11.2012 13:15
robiłam podobne, były pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak