Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korniszony

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 750 ml
ocet 250 ml
sól
ocet 400 ml
woda 400 ml
cukier 45-50 gram
sól 15 gram
pieprz 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat
koper świeży
ogórki gruntowe 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Korniszony

Ogórki gruntowe opłukujemy i nacieramy solą. Gotujemy ocet z wodą. Studzimy i zalewamy ogórki. Zostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy ocet z ogórków, zagotowujemy go, studzimy i ponownie zalewamy ogórki. Powtarzamy tę czynność 3 razy. Za czwartym razem zalewamy ogórki gorącym octem (nie ostudzonym). Kolejnego dnia wylewamy ocet z ogórków a korniszony układamy w słoikach. Wówczas robimy zalewę z octu, wody, soli, cukru, pieprzu, liści laurowych i kopru. Zalewę musimy zagotować i zagotowaną zalewą zalać korniszony. Słoiki zakręcamy. Nie gotujemy. Gotowe słoiki kładziemy dnem do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

David 27.02.2013 13:50
hmmm są przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak