KOPYTKA z...kurkami

KOPYTKA z...kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki gotowane

    1/2 kg
  • mąka

    1/3 kg
  • jajka

    2 szt
  • margaryna do pieczywa

    wg potrzeby
  • sól

    do smaku
  • margaryna do smażenia

    1/3 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka, trochę margaryny, sól i mąkę, tyle ile zabierze masa, aby ciasto było akurat i dały się z niego formować wałeczki, które obtoczone nieco w mace, kroimy na skośne plasterki - "kopytka".
Wrzucamy kluski do wrzącej wody, osolonej i tez można dodać do niej nieco tłuszczu np oleju. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować do 5 minut.
Oczyszczone kurki (pokrojone wg potrzeby) smażymy na oleju na rumiano, soląc do smaku.
Odcedzone z wody kopytka nakładamy na talerze i polewamy kurkami wraz z tłuszczem.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Poison1988

06.12.2012 15:01
uwielbiam kopytka a i kurki to świetny dodatek!

miszelka

01.09.2012 09:47
bardzo lubię kopytka z grzybami

adelajda

30.07.2012 21:23
uwielbiam kopytka

Honorata1

27.07.2012 16:03
smaczne

Adamorek

17.07.2012 17:46
ciekawy dodatek

Betka

11.07.2012 09:12
rewelacja;)

m1monika

02.07.2012 22:59
to misi być pyszne - mniam mniam :-)

treonina

23.06.2012 17:27
super!

Justyna23

23.06.2012 16:48
pysznie wygladaja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat