Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ziemniaczane z otrębami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 25 dag
otręby pszenne 2/3 szkl
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól do smaku
olej 2 łyżki
cebula 1 szt
boczek wędzony 10 dag

Porada

Kopytka ziemniaczane można podawać podsmażone na tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ziemniaczane z otrębami

Kroki postępowania

1
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Krok 1 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
2
Do miski przesiać mąkę.
Krok 2 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
3
Wsypać otręby pszenne.
Krok 3 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
4
Dodać zimne ziemniaki.
Krok 4 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
5
Mąkę ziemniaczaną i całe jajko.
Krok 5 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
6
Szybko zagnieść ciasto.
Krok 6 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
7
Podzielić na kawałki i utoczyć wałeczki.
Krok 7 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
8
Lekko spłaszczyć na desce.
Krok 8 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
9
Pokroić w niewielkie romby.
Krok 9 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
10
Wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli, zamieszać i gdy wypłyną na wierzch, gotować 2-3 minuty.
Krok 10 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
11
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju.
Krok 11 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto
12
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Kopytka podawać z sosem lub okraszone zrumienioną na oleju cebulką albo smażonym boczkiem.
Krok 12 - Kopytka ziemniaczane z otrębami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak