Kopytka z twarogiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1/5 kg
  • mąka pszenna

    500 g
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • jajka

    2 szt
  • ser biały

    300 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.
Dodać mąkę,jajka i twaróg wyciśnięty przez praskę.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą gładką masę.

Ja zawsze robię coś na kształt makowca :-)
Kroję na centymetrowe plasterki i rozwałkowuję rękoma cienkie długie ruloniki.
Każdy spłaszczam delikatnie i kroję nożem po skosie na centymetrowe kawałki.

Gotuję kilka minut w osolonej wodzie.

Uwielbiam takie kopytka.Smakują dobrze z sosami i mięsem jako obiad,ale również na słodko,z masłem i cukrem czy śmietaną i truskawkami.
Dobre są też same,ciepłe i zimne :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 10.03.2014 07:55
lubię takie
Kejti 05.03.2014 12:05
Kopytka czy leniwe-to coś pomiędzy,ale u mnie się sprawdzają.Jemy je na obiad do mięsa z sosem,a mój syn uwielbia z masłem i cukrem lub śmietaną i cukrem.Ile bym ich nie zrobiła,zawsze mało :-)
adelajda 05.03.2014 11:58
dla mnie to leniwe które bardzo lubie :)
Milka100 02.03.2014 15:50
pyszne kopytka
Agata3 02.03.2014 12:42
już dawno nie robiłam :)
Czyki 02.03.2014 08:51
Pyszności:)
gibli 02.03.2014 00:36
bardzo fajne:) muszę takie zrobić:)
Aannkaa82 01.03.2014 22:55
To chyba raczej coś w rodzaju pierogów leniwych ale u mnie też funkcjonują jako kopytka i rodzinka je uwielbia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat