Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem pieprzowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka 0,5 szklanki
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz zielony w zalewie 10-15 ziarenek
Sos pieczeniowy jasny 1 opakowanie Kucharek
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem pieprzowym

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę Dodajemy mąkę, jajko , szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Wyrabiając ciasto możemy lekko podsypywać go mąką aby nie lepiło się do rąk. Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy i kroimy ukośnie . Kopytka wrzucamy na gotującą , osoloną wodę . Gotujemy ok. 5 minut aż do wypłynięcia kopytek na powierzchnię . Ugotowane kopytka polewamy sosem.
Sos
Ziarenka zielonego pieprzu dokładnie rozdrabniamy w moździerzu .Sos pieczeniowy jasny przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony pieprz , dokładnie mieszamy i jeszcze chwile gotujemy.Na koniec do sosu dodajemy śmietanę . Kopytka podałam z surówką z czerwonej kapusty .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.04.2015 00:33
Na pewno są smaczne.
adelajda 19.02.2015 12:21
Lubię kopytka, sos muszę koniecznie spróbować
wwwiolka 16.02.2015 09:11
Bardzo fajnie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak