Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

kartofle 1 kg
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
jajko 1 szt

Sos

pieczarki 300 g
cebula 1/2 szt
woda 1 szkl
sól do smaku
pieprz
mąka pszenna 1-2 łyzki

Porada

Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Przeddzień robienia kopytek gotujemy kartofle , potłuczone zostawiamy na drugi dzień.
Mielimy je przez maszynkę do mięsa , wykładamy na stolnice , dodajemy resztę składników , zagniatamy ciasto.Kroimy kopytka.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 1 - Kopytka z sosem pieczarkowym foto
2
Pieczarki kroimy w kostkę.
Krok 2 - Kopytka z sosem pieczarkowym foto
3
Przekładamy do garnka.
Krok 3 - Kopytka z sosem pieczarkowym foto
4
Dodajemy pokrojona cebulkę.
Krok 4 - Kopytka z sosem pieczarkowym foto
5
Dolewamy wody i gotujemy ok.7-8 minut.
Rozrabiamy mąkę z kilkoma łyżkami wody , wlewamy do pieczarek i zagotowujemy , aż sos zgęstnieje.
Sosem polewamy kopytka .
Krok 5 - Kopytka z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 08.02.2017 07:36
mniam kopytka i jeszcze ten sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak