Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem dla mamy karmiącej
Sos najlepiej przygotować sobie wcześniej.
Plastry schabu rozbić pięścią (mięso rozbite tłuczkiem, albo sklepową maszyną szybko się rozpada w czasie gotowania). Kotlety przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i obtoczyć w mące (Można użyć przypraw wg. uznania) Smażyć na gorącym oleju aż złapie kolor. Następnie zalewamy mięso rosołkiem z kostki rosołowej lub kucharka, dorzucamy pokrojoną marchewkę, po czym dusimy pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je z garnka, a sos zagęszczamy śmietaną z mąką. Doprawiamy jeszcze do smaku i zagotowujemy. Na końcu wrzucamy posiekany koperek i zdejmujemy z gazu. Tak przygotowany wcześniej sosik podgrzewamy w momencie kiedy zaczynamy gotować kopytka, aby móc w jednym czasie podać ciepłe kopytka i ciepły sosik.
Smacznego :)