Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z serem żółtym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 2 szklanki
sól
jajko 1 sztuka
ser żółty 10 dag
słonina
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z serem żółtym

Ziemniaki obieramy, następnie dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka i gotujemy. Możemy również użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia do obiadu. Ja tak robię. Zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę, następnie przekładamy na stolnicę razem z mąką, jajkiem, startym serem, solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na porcje i robimy z nich wałki. Wałki kroimy na małe kawałki- kopytka. W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy w niej kopytka. Woda powinna być lekko posolona. Kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sitku. Cebulkę drobno kroimy. Słoninkę kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy słoninkę z cebulką i okraszamy nią kopytka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 08.11.2013 20:25
lubię takie
Iwusia 16.05.2013 23:13
wspaniałe danie
paulina2157 04.03.2013 11:53
uwielbiam kopytka a te z serkiem pysznie się zapowiadją
Zdzisław 04.03.2013 11:43
super smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak