Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z parmezanem i mascarpone

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 g
serek mascarpone 200 g
parmezan starty 100 g
jajko
mąka pszenna ile potrzeba
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
sól do smaku

Porada

Kluseczki podawać z dowolnym sosem mięsnym lub warzywnym albo usmażone na maśle klarowanym.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z parmezanem i mascarpone

Ziemniaki zaraz po odcedzeniu przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostygnięcia. Wbić do puree całe jajko, dodać serek mascarpone oraz bardzo miałko starty parmezan (na mączkę) - dodać mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby po wyrobieniu powstało zwarte, ale dość miękkie ciasto.
Podzielić ciasto na porcje, uformować cienkie wałeczki i pokroić skośne na niewielkie kluseczki.

Ugotować w dobrze osolonym wrzątku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 07.08.2016 11:44
też wole na masełku :-)
Habibi 05.08.2016 19:24
Polecam, bo są bardzo smaczne zarówno wprost z wody, jak i odsmażone na masełku :)))
Czyki 03.08.2016 16:45
O mamo one to muszą smakować
olkaaa 03.08.2016 14:52
muszę spróbować
agnieszka214 03.08.2016 14:21
lubie domowe kopytka
w mojej kuchni 03.08.2016 13:29
dobre kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak