Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z parmezanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

ziemniaki 1 kg
parmezan starty 4 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
sól

panierka

masło 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z parmezanem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dusimy i studzimy.
Krok 1 - Kopytka z parmezanem foto
2
Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część "wyjmujemy" a w jej miejsce dajemy mąkę pszenną (powinno wyjść około 1 szklanka).
Krok 2 - Kopytka z parmezanem foto
3
Do ciasta dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na część, formujemy nie za gruby wałek i kroimy w poprzek na 2 cm kawałki (kopytka).
Krok 3 - Kopytka z parmezanem foto
4
Gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Krok 4 - Kopytka z parmezanem foto
5
Masło roztapiamy, podsmażamy na nim delikatnie bułkę tartą, dodajemy kopytka i delikatnie mieszamy i podsmażamy. Smacznego!
Krok 5 - Kopytka z parmezanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.07.2014 07:46
ciekawy pomysł
wwwiolka 01.07.2014 19:33
Bardzo fajny przepis.
Barbara/zuza22_85 01.07.2014 14:46
bardzo smaczne
stokrotka 01.07.2014 11:20
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak