Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z marchewką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
marchewka 1 szt.
mąka pszenna 300 gram
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z marchewką

Ziemniaki i marchewkę najlepiej ugotować poprzedniego dnia – lepiej wyschną i ciasto będzie się mniej kleić. Ugotowane ziemniaki i marchewkę mielimy lub wyciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i dokładnie mieszamy. Ilość mąki zależy od tego jak mokre są ziemniaki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 2 cm i kroimy kluseczki. Kopytka wrzucamy pojedynczo do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Zaraz po wrzuceniu trzeba koniecznie zamieszać – inaczej przykleją się do dna garnka. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 05.02.2013 09:09
rewelacja smaku
Kate131 03.02.2013 08:54
takich nie robiłam
Fiffi 31.01.2013 23:57
robię takie, pycha
manaika 27.11.2012 09:15
takich jeszcze nie jadłam
Monika-twin 27.11.2012 08:49
pycha
wyattearp 27.11.2012 08:36
:)fajny
miroslawa 27.11.2012 04:56
są smaczne
Gotuj z Misiem 26.11.2012 23:35
też następnym razem dodam więcej marchewki:)
angelika14 26.11.2012 23:28
ja robię podobne tylko bardziej pomarańczowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak