Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z kaszy jaglanej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 200 g
mleko 250 ml
jajko 2 szt
masło 1 łyzeczka
mąka pszenna 100 g
sól 1 łyzeczka
pieprz 1 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie , odsączamy , przekładamy do garnka.

Mleko gotujemy , zalewamy kaszę, przykrywamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.

Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą.

Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy , a następnie dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy.

Zagniatamy ciasto.

Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.

Odcedzamy , a następnie smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.

Podajemy z sosem pieczarkowym.

Uwaga!

Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić!

Kopytka będą delikatniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 27.01.2015 19:06
dopiero zaczynam przygodę z jaglanką chętnie wypróbuję więc takie kopytka
Marcinkemp 20.09.2014 19:06
Bardzo dobre
teresa18 20.09.2014 17:30
no takie podsmażane pyszności
Habibi 20.09.2014 11:44
Lubię takie kluchy z kaszy jaglanej - kiedy miałam małe dziecko na diecie bezglutenowej, często musiałam być tak kreatywna :) Do dziś kombinuję ze składnikami.
Triss 20.09.2014 11:03
Ciekawy pomysł. :)
xjustynka89x 20.09.2014 10:30
fajne. spróbuję :)
Krystyna32 20.09.2014 08:34
bardzo smaczne
Gracer 19.09.2014 21:28
fajne połączenie
Zdzisław 19.09.2014 21:24
dla mnie to nowość, lubię już
Noruas 19.09.2014 21:23
Jakie kreatywne! Trafia do wypróbowania :)
Anna133 19.09.2014 21:22
to musi być pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak