Kopytka z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    200 g
  • mleko

    250 ml
  • jajko

    2 szt
  • masło

    1 łyzeczka
  • mąka pszenna

    100 g
  • sól

    1 łyzeczka
  • pieprz

    1 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie , odsączamy , przekładamy do garnka.

Mleko gotujemy , zalewamy kaszę, przykrywamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.

Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą.

Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy , a następnie dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy.

Zagniatamy ciasto.

Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.

Odcedzamy , a następnie smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.

Podajemy z sosem pieczarkowym.

Uwaga!

Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić!

Kopytka będą delikatniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 27.01.2015 19:06
dopiero zaczynam przygodę z jaglanką chętnie wypróbuję więc takie kopytka
Marcinkemp 20.09.2014 19:06
Bardzo dobre
teresa18 20.09.2014 17:30
no takie podsmażane pyszności
Habibi 20.09.2014 11:44
Lubię takie kluchy z kaszy jaglanej - kiedy miałam małe dziecko na diecie bezglutenowej, często musiałam być tak kreatywna :) Do dziś kombinuję ze składnikami.
Triss 20.09.2014 11:03
Ciekawy pomysł. :)
xjustynka89x 20.09.2014 10:30
fajne. spróbuję :)
Krystyna32 20.09.2014 08:34
bardzo smaczne
Gracer 19.09.2014 21:28
fajne połączenie
Zdzisław 19.09.2014 21:24
dla mnie to nowość, lubię już
Noruas 19.09.2014 21:23
Jakie kreatywne! Trafia do wypróbowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat