Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka z fasolką szparagową i marchewką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki duże 3 sztuki
cukinia 1 sztuka
mąka 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
fasolka szparagowa 200 g
marchewka 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 2 łyżki
parmezan starty 3 łyżki
koper świeży
sól
pieprz
tymianek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka z fasolką szparagową i marchewką

• cukinie przecinamy wzdłuż na pół, posypujemy solą, pieprzem, i tymiankiem,
• cukinie i całe nie obrane ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 40 min,
• warzywa odkładamy do wystygnięcia,
• ziemniaki kroimy wzdłuż, wyjmujemy miąższ z ziemniaków i cukinii, dokładnie rozgniatamy,
• dodajemy mąkę , żółtko, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto ( jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze trochę mąki), kroimy kopytka,
• gotujemy w osolonej wrzącej wodzie do chwili wypłynięcia, odlewamy i przelewamy zimną wodą,
• fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki, gotujemy kilka minut w osolonej wrzącej wodzie, odlewamy i przelewamy zimną wodą,
• marchew kroimy w paseczki, cebulę w piórka, obsmażamy na łyżce masła, dodajemy fasolkę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
• na talerze wykładamy kopytka, na nich układamy warzywa,
• ma patelnie dodajemy pozostałe masło i bułkę tartą, rumienimy,
• polewamy bułką danie, następnie posypujemy parmezanem i posiekanym koperkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 04.11.2010 07:49
wygląda smakowicie
Izabela/bella81 15.10.2010 09:32
ładnie wygląda, trzeba sprawdzić jak smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak