Kopytka wegańskie na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    500 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • kasza manna

    15 g
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • sól

  • bułka tarta

  • margaryna

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, kaszę mannę(nie gotowaną). Wyrobić na ciasto dodając w razie potrzeby odrobinkę wody(zależy to od ziemniaków). Następnie na oprószonym mąką blacie formować 2 wałeczki, lekko rozpłaszczyć i kroić na kopytka. Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować ok. 2-3 minuty od czasu wypłynięcia. Na patelni podrumienić bułkę tartą, dodać margarynę i mieszać do roztopienia. Gotowe kopytka wyłożyć na talerz, wyłożyć bułkę i posypać cukrem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 07.12.2011 12:11
super ;)
ronald88 29.11.2011 11:00
super
lolajna7 24.11.2011 17:31
po zrobieniu zdjęcia, kopytka utaplałam w bułce i posypałam cukrem i tak polecam zrobić :)
lolajna7 24.11.2011 17:30
można użyć np. ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały po obiedzie(przechowywanych do tego czasu w lodówce)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat